Глава УГКЦ у Великий четвер: «Входити своїм служінням у простір людського страждання – це покликання священника Нового Заповіту»

Сам Господь взяв на себе людське тіло, щоб зробити людину простором свого священничого служіння. У Великий четвер ми творимо спомин Тайної вечері, яку перед своїми страждання служив Спаситель з апостолами. Ми силою і діянням Святого Духа та слуханням слова Євангеліє беремо у цій події безпосередню участь.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у Страсний четвер, 16 квітня, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. Під час Богослужіння Блаженніший Святослав очолив Чин освячення антимінсів і мира. Через карантинні заходи сьогодні не змогли здійснити Чин омивання ніг.

Глава Церкви запевнив вірних у тому, що сьогодні Христос сідає за стіл Тайної вечері разом з усіма, незалежно від того, де ми перебуваємо: у храмах чи вдома. Блаженніший Святослав пригадав, що відповідно до юдейського звичаю ця вечеря мала пасхальний характер, в якій пригадували Боже діло спасіння і споживали пасхальне ягня.

«Проте під час вечері Христа з апостолами наш воплочений Бог і Спаситель чинить щось значно глибше. Він перетворює її на Божественну Літургію. Бачимо, що Христос скинув одіж, взяв умивальницю і умив учням ноги», – зауважив він.

На його думку, це видимий знак невимовного Божого упокорення перед людиною у контексті його служіння для нас. Божественна Літургія – це служіння Бога людині.

«Цю Божественну Літургію, яку Син Божий чинить для нас, Господь передає апостолам і робить їх учасниками свого Божественного служіння і священства. Таким чином установлює Святе Таїнство Євхаристії і Священства Нового Завіту. У листі до євреїв пояснюється, що це священство, яке передав Христос за чином Мелхісадека не є священством людини стосовно Бога, а є священством Бога стосовно людини і на служіння їй», – наголосив Глава Церкви.

За його словами, сам Господь взяв на себе людськість, щоб зробити її простором свого священничого служіння. Саме на цій Тайній вечері Христос показав себе водночас священником, жертвою, престолом і Богом, якому ця жертва належиться. Вона приноситься в ім’я людини і для людини, для її визволення, життя і спасіння. На Тайній вечері Христос робить учнів причасниками свого Тіла, своєї Крові і свого священства. Водночас передає їм завдання те саме чинити на Його спомин.

«Чинити те, що Христос сьогодні робить на Тайній вечері, означає бачити стражденного Бога у стражденній людині. Бути Христовим священником означає не лише звершувати служіння біля престолу. Там тільки все починається. Бути Христовим священником означає робити кожну людину причасником вічного життя. Своїм служінням входити у простір людського страждання – це покликання священника Нового Заповіту. Однією з рис священства є здатність співстраждати. Лише той, хто сам страждав, – здатний співчувати ближньому. Іншими словами, у своїй Літургії Христос приймає всяке людське страждання і людський біль. Робить з цього престол, на якому звершує своє служіння», – пояснив Блаженніший Святослав.

Предстоятель УГКЦ наголосив, що святкуючи сьогодні свято дару священства, ми вглядаємося в обличчя людства, яке страждає від страшної хвороби, перед якою людина є безборонною. Саме тут, де Бог страждає в людині, з’являється простір для служіння Христових священників.

Глава Церкви подякував Богу за дар служіння священників у нашій Церкві – за кожного єпископа, священника, диякона і семінариста. «Дякуємо, що Христове служіння людині звершується і буде звершуватися у тілі нашого страждального народу», – сказав він.

«У цій Літургії особливо обіймаю всіх священників, які переходять період смутку і викликів у душпастирському служінні. Багато хто молиться у закритих храмах і жертвує свою молитву й життя за своїх людей. Окремо дякую медичним капеланам. Вони, ризикуючи життям, є поруч із тими, хто хворіє. Вони є поруч з медиками, які служать на передовій. В їхньому стражданні Христова Церква вбачає обличчя Бога», – запевнив архиєрей.

«Сьогодні просимо Бога в Його Божественній Літургії, у Його Божественному служінню стражденній людині: обмий нас, зроби нас причасниками Твого служіння, потіш хворих, завітай до домівки кожного, хто у час карантину переживає тривогу і непевність. Господи, візьми за руку тих, хто втрачає працю. Будь поруч через служіння Церкви з тими, хто не має насушного хліба і не знає, як далі жити. Запевнення, що Ти здатний співстраждати у всіх наших болях, проблемах і викликах, є запорукою нашої надії. Будь з нами, наш Спасителю і Господи. Будь з нами у час цієї пасхальної подорожі до Воскресіння», – на завершення побажав духовний лідер українців.

«У цей великий і святий день дозвольте мені щиро привітати наше духовенство зі святом Христового священства. Сердечно вітаю вас. Нехай це наше вітання завітає до всіх священників у різних куточках земної кулі, які зараз єднаються з нами у молитві. Нехай через служіння наших священників сучасна людина відчує руку самого Бога, який спішить їй послужити через руку свого священника, що рятує, спасає і благословляє. Нехай вас, дорогі наші владики, отці, диякони і семінаристи, Господь щедро благословить, повсякчасно оновлює у вашому серці вічний дар священства. Нехай у вашому житті довершить те діло, що Він розпочав у момент вашого свячення», – побажав Отець і Глава УГКЦ.

Насамкінець попросив священників помолитися за своїх святителів, через яких вони отримали свій дар священства.

Фото з архіву

Департамент інформації УГКЦ

You may also like...