З нагоди початку навчального року у семінарії провели день духовної віднови

1 вересня 2018 р. Б., спільнота Київської Трьохсвятительської духовної семінарії розпочала новий навчальний рік. З нагоди початку нового навчального року було проведено день духовної віднови.

 

Сповнені вражень, яскравих пережиттів після канікул брати-семінаристи злетілися з усіх куточків України до рідної семінарії: хтось, щоб продовжити мандрівку до мети – священства, а хтось – щоб її щойно розпочати. Із цієї нагоди семінарійна спільнота переживає незвичну радість, бо на дев’ятому році існування молода спільнота налічує найбільшу за всі роки кількість братів – 77.

З нагоди початку нового навчального року було проведено день духовної віднови, який розпочав ректор КТДС прот. Петро Жук, привітавши братів із поверненням «до рідного дому». Цього разу духовні науки давав о. Євген Станішевський, духівник Львівської духовної семінарії. Отець-реколектант запропонував братам роздумувати над темою віри. Поняття віри можна краще зрозуміти, розглянувши його етимологію в різних культурних контекстах. Так, у слов’янському розумінні віра є нерозривно пов’язана з правдою: якщо ми віримо у щось, то приймаємо за правду об’єкт нашої віри. Віра є динамічним і безперервним процесом пізнання правди, якою є сам Бог. Натомість, у єврейському середовищі це поняття є тісно пов’язане з підтримкою. Бог є той, хто підтримує, тому євреї вірили Йому. Віруючим є той, хто, почувши від Бога слово, пробує його здійснити, реалізувати те, чого Бог хоче, покладаючись на Нього. У греків поняття віри є зв’язане з переконанням: людина мусить бачити у тому, що їй говорять, правду, інакше вона не повірить. Тобто, віруючи у щось, людина одночасно переконується, що воно є правдою.

Як приклад віруючої людини о. Євген навів Ісуса Христа. Він усе своє життя слухав голос Отця, покладався на нього і виконував Його волю в житті. Отож, саме віра в Бога, у його підтримку, покладання на Нього допоможе кожному семінаристові осягнути остаточну мету – дійти до священства.

Символічно, що на другий день духовної віднови, у неділю, до семінарії завітав о. Антоній Ніколаєв ЧНІ з Чернігова, подарувавши мощі блаженного священномученика Василія Величковського, які відтепер зберігатимуться у семінарійному храмі. Цей блаженний є прикладом людини віри, яка через усе життя, ціною великих жертв, слухала голос Божий, і плекаючи переконання у правдивості християнської віри, свідчила про Христа.

На завершення реколектант наголосив, що гріх починається тоді, коли людина не відповідає на пропозицію Бога, відмовляється виконувати Його волю. Ми можемо зростати духовно у малих речах, для цього потрібно зовсім мало – достатньо буденні справи робити з любов’ю, тоді вони набирають цінності в Божих очах, адже правдива віра мусить бути чинна любов’ю.

За матеріалами Медіа-центру КТДС ім. архангела Гавриїла

Прес-служба Київської архиєпархії

You may also like...