«Я бажаю нам, щоб ми у цьому році стали новими, обновленими та кращими!» — Глава УГКЦ

Сьогодні Василій Великий є для нас взірцем особи, яка хрещена Святим Духом. Відтак він допомагає кожній людині, кожної епохи рівняти стежки особистого життя для того, щоб прийняти і зустріти те спасіння, визволення, яке нам у повноті несе Ісус Христос.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних під час Архиєрейської Божественної Літургії в храмі Святого Василія Великого в Києві. Зазначимо, що цього дня, 14 січня, наша Церква відзначає велике свято – Обрізання Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа та Василія Великого, архиєпископа Кесарії Каппадокійської.

У спільній молитві взяли участь: владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, а також отці, брати і сестри в монашестві, діти, парафіяни, прихожани храму.

На думку Предстоятеля, протягом теперішніх свят ми відчуємо дивний, але невтомний і невпинний рух наближення Бога до людини. Адже коли ми святкували Різдво, то тішилися, що Бог прийшов із Небес, щоб спасти усіх людей: «Коли ми відкриваємо Святе Письмо, то слухаємо Божий голос, який промовляє до нас. Ми тоді відчуваємо, що Боже Слово звіщає нам нашого Господа, який до нас приходить. А Він є Богом грядущим, бо не залишився сам у собі, у своєму вічному щасті. Ба більше, Він не захотів себе відокремити від людини чи відкинути людину через її гріх. Наш Господь є Богом, який постійно приходить до людини, хоче бути поруч і навіть хоче бути в нас! А мета Божого наближення — осягнути повноту життя, щоб ми були в Ньому!».

За словами проповідника, коли ми дивимося на дитятко Ісуса в яслах на сіні, то бачимо, як вічний Бог воплотився та взяв на себе повноту людської природи. Зокрема, апостол Павло говорив, що в Ньому з усією повнотою людської природи спочиває і вся повнота Божества — усе те, що повне, досконале, до чого тільки може прагнути людина з її мріями, з бажанням кращого майбутнього та з бажанням бути вічно щасливою. Усе перебуває в цій маленькій дитині, яку сьогодні, на восьмий день, обрізають. Цифра вісім означає повноту Божої і людської природи в особі Сина Божого — нашого новонародженого Спасителя. Тож, що саме потрібно для того, щоб досягнути мети, задля якої Христос народився між нами? На це питання відповідає нам ще один святий — Василій Великий, пам’ять якого ми сьогодні святкуємо, а місію — відкриваємо: «Василій Великий був гласом, який волав у пустелі тогочасної культури та суспільства. Дороги, які він виправляв для Господа Бога, були дорогами людського серця. Благовісник говорив до серця людини і продовжує говорити про те, що ось Господь Спаситель приходить для того, аби нас звільнити з рабства гріха та смерті. Наше завдання — вирівняти дороги нашого особистого життя, а цим засобом є покаяння, тобто навернення людини до Бога, відкрити до Всевишнього глибину людського серця!» — наголосив Патріарх.

Під час Архиєрейської Божественної Літургії присутні стали також свідками висвячення нових священиків: Романа Славича, Івана Степанишина, Юрія Косача та Віталія Герасиміва: «Сьогодні ми будемо свідками свячень нових священиків. Якими вони будуть? Яке завдання вони отримають? Я думаю, що це випливає із сьогоднішнього Божого Слова. Мабуть, вони стануть тими благовісниками сучасної культури, сучасного світу. Проте вони матимуть особливу місію — сповіщати добрі новини, які ми так потребуємо на початку Нового року за юліанським календарем. Зміст цієї новини — Бог з нами!» — зазначив Предстоятель. Він також їм побажав, аби щоденна Літургія, молитва і читання Святого Письма — стали тими трьома китами, на яких буде стояти їхнє духовне життя.

«У цей святковий день я хочу привітати вас із новим роком, який ми починаємо. Цей новий рік є не лише новим через те, що приходить нова дата. Насамперед, діло Боже є новиною, новизною, адже Він обновлює лице землі. Я бажаю нам, щоб ми в цьому році стали новими, обновленими та кращими! А відтак з усіма засобами для освячення, які подає нам Церква, обновили лице нашої України!» — наостанок звернувся до вірних Глава Церкви.

Окрім цього Блаженніший Святослав привітав усіх іменинників та іменинниць зі святом, а особливо звернув увагу на всю Василіанську спільноту.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка:

Святий Василій Великий (329-379) – архиєпископ Кесарії Каппадокійської, один із найвидатніших богословів, Отець та Учитель Церкви, здавна особливо вшановуваний в Україні.

В історії вселенської Церкви Василію Великому справді належить особлива роль — це видатний представник каппадокійської богословської школи, завдяки якому було усталене вчення Церкви про Святу Трійцю. Василій Великий відомий також як християнський апологет, полеміка якого з язичниками та єретиками становить золотий фонд богословської думки, невичерпне джерело термінологічно-понятійних пошуків і для сучасної християнської філософії.

You may also like...