«Поки ще є час, шукаймо Христа, присутнього в кожній потребуючій людині», – Блаженніший Святослав у Неділю про Страшний суд

Бог шанує свободу кожної людини. Хто під час земного життя не прийме відкриті обійми милосердного Отця, заперечить, не побачить або зневажить Христа, присутнього в кожній страждаючій людині, той добровільно відкине запрошення бути спадкоємцем Царства, до якого нас запрошує Господь. На страшному суді вже не буде часу змінити думку і життя. Тоді для того, хто не прийняв і відкинув Боже милосердя, буде плач і скрегіт зубів. Пояснив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у проповіді під час Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Неділю м’ясопусну, яка також зветься Неділею про Cтрашний суд.

Глава Церкви звернув увагу, що сьогодні сцена відкритих Божих обіймів нам представляється у Євангеліє від Матея як момент остаточного завершення історії людства.

«Ми сьогодні чуємо про другий і славний прихід Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, про момент, коли воскреснуть померлі, коли перед обличчям слави Господньої будуть зібрані всі народи. Цей момент, який описує євангелист Матей, буде моментом остаточного відкриття істини про кожного з нас. Це буде момент, коли ми побачимо Боже милосердя, але, водночас, і Божу справедливість», – пояснив проповідник і зауважив, що, хоч в людській свідомості дуже часто милосердя і справедливість є розділені, в Бога милосердя є справедливим, а справедливість є милосердною.

На його переконання, остаточним виявом найвищої Божої справедливості буде момент відкриття найпотаємніших думок і життєвих рішень кожної людини.

За словами Блаженнішого, не так віра чи виконання релігійних обрядів, як конкретні діла людини по відношенню до ближніх є тими ознаками, за якими всі люди будуть розрізнені на страшному суді.

Глава Церкви пояснив, що кожне наше діло залишає знак на нашій душі. «Кожен наш вчинок, добрий чи поганий, скеровує наше життя праворуч або ліворуч остаточного стояння перед обличчям Божим у другому і страшному Його приході», – сказав він.

Блаженніший Святослав підкреслив, що християни чинять милосердні діла любові, служіння ближньому в ім‘я Ісуса Христа як акт нашої віри. «Його ми бачимо в кожній потребуючій людині, не зважаючи на те, до якої церкви вона ходить, вірить у Бога чи ні. І саме Йому [Ісусові Христові – ред.] ми прагнемо послужити. Цим ми відрізняємося від державних соціальних служб або філантропії безбожників чи невіруючих», – сказав Глава УГКЦ.

«Сьогоднішній євангельський уривок про завершення історії є для нас християн доброю новиною, бо ми, живучи на землі, ще перед завершенням історії маємо час для добрих вчинків. Ми ще маємо час змінити сторону, по якій ми можемо опинитися. Моментом, в якому ми можемо змінити стояння з лівиці по правицю, є покаяння», – підкреслив Предстоятель УГКЦ і додав: «Отож, поки ще є час, шукаймо Христа, присутнього у потребуючій людині. Збираймо ті ознаки на своїй душі, які на страшному суді нас приведуть у стояння по правиці. В сьогоднішню неділю ми молимося як християни: “Господи, дозволь кожному з нас, що стоїмо у храмі, у завершення історії стати у твоїй правиці”».

Зазначивши, що немає нічого таємного, що б не стало явним, Глава Церкви пригадав, що у цих днях наша Церква спогадує дуже сумну і болючу історію нашої Церкви-мучениці – 75-ті роковини Львівського псевдособору 1946 року, який став спецоперацією служби НКВД по ліквідації нашої Церкви.

З нагоди цієї події в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві сьогодні відкривається виставку під назвою «Немає нічого таємного, що б не стало явним».

Блаженніший Святослав запросив  усіх присутніх переглянути стенди і пізнавати правду, а відтак зробити свій особистий життєвий вибір – ніколи не йти на компроміс зі злом і з його слугами.

«Сьогодні, – каже він, – можемо не тільки відкрити архіви, не тільки побачити заплановані вказівки репресивних органів НКВД. На жаль, можемо побачити героїзм одних вірних, але трагедію співпраці зі злом інших».

«Молімося нині до нашого Господа, милосердного і справедливого, щоб кожне рішення, яке ми приймаємо у нашому житті, було кроком до наслідування Його Небесного Царства. Молімося сьогодні, щоб Господь відкрив нам наші очі на живого і присутнього між нами Бога в обличчі страждаючого і потребуючого. Молімося, щоб колись, коли завершитися історія і час, для рішень і учинків ми почули слова: “Прийдіте, благословенні Отця мого, успадкуйте Царство, яке приготоване вам від створення світу”», – закликав на завершення духовий лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

You may also like...