Глава УГКЦ запросив вірних пробачити своїх ворогів і здійснити мандрівку в самих себе, щоб не бути лицемірами

Коли людина тримає біль, жаль на іншу людину, не здатна простити кривди нанесеної нам, тоді ми перебуваємо наче зв’язаними ланцюгами з нашим кривдником. Це дивний феномен, який сьогодні досліджують навіть науковці й психологи. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді під час Літургії в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового в Сиропусну неділю.

Проповідник відзначив, що сьогодні ми розпочинаємо Великий піст. Сьогоднішня неділя, Сиропусна, впроваджує нас у духовну мандрівку Великого посту – часу, коли ми покликані чинити діла покаяння, коли ми покликані зосередити нашу увагу не на зовнішній дійсності.

Глава Церкви просить нас у діалозі з Богом обмірковувати всі наші наміри й вчинки і задати собі два фундаментальні питання: чому, задля чого? «Чому я виконую той чи інший вчинок, задля чого я хочу здійснювати те чи інше діло? Бо часом навіть найкраща справа може бути сфальшована, опоганена невластивим наміром. І ось ми чуємо сьогодні в Євангелії про те, що коли людина чинить добрі діла: постить, молиться лише про людське око, щоб люди бачили її побожність і аскетизм, тоді властиво вона є лицеміром. Вона не знає справжнього релігійного змісту, християнського життя», – сказав він.

Під час Великого посту ми завжди намагаємося відвернути нашу увагу від усього того, що краде нас у самих себе, забирає наш час і нашу увагу, відмовляємося від розваг, приємностей з однією ціллю – зосередити нашу увагу та сили нашої душі на нашому духовному житті.

Цю подорож святий Августин описує в такий спосіб: від зовнішнього до внутрішнього, від нижнього до вишнього.

«Хто ніколи не постив, – вважає духовний лідер, – хто ніколи не здійснив оту мандрівку в середину самого себе, той, хто ніколи не зумів у глибині свого серця піднятися від нижнього до вищого, вищого мотиву, змісту свого життя, той живе у світі ілюзій, незнання самого себе, той не знає таємниці не тільки Божої присутні, а й таємниці про самого себе».

Тож Блаженніший Святослав запросив усіх вірних Церкви зробити перший крок у тій мандрівці, а відтак не задля людського ока і похвали чинити діла покути й милосердя, а саме для того, щоб усе своє життя, усі глибинні його виміри принести перед Боже обличчя. І Отець, який бачить таємне, воздасть нам явно.

Як перший крок у цій мандрівці Глава Церкви радить, щоби ззовні увійти в себе у християнському аскетичному шляху, здійснити акт прощення. Тому і називається сьогоднішня неділя неділею всепрощення.

Ісус Христос каже сьогодні нам: «Якщо ви не простите людям провини їхні, то і Отець ваш небесний не простить вам».

Чому таким важливим є цей перший крок? Бо цей біль, ця кривда часом ланцюгами ненависті і нездатності простити не пускає нас в нашу духовну мандрівку до Божого обличчя. «Тому той, – наголошує проповідник, – хто здатний простити, не тільки може перемогти свого кривдника, а він звільняється для подорожі. Тому так важливо є сьогодні кожному з нас пригадати тих, хто нас скривдив, спробуйте розв’язати вузли з тим, хто нас зранив».

«Простіть тій особі, – закликав він, – помоліться за неї, а тоді зможете зробити крок у глибину свого власного духовного світу. А там на глибині вас чекає справжній скарб, скарб, яким є сам Господь. Той скарб ні міль не точить, ні іржа не нищить. І там на глибині вашого серця ви зустрінете люблячого всепрощаючого вічного Бога, який готовий вас обійняти і наповнити своїм світлом. І тоді справді людина, яка мандрує дорогою Великого посту, не має чого сумувати. Її обличчя завжди сяє світлом. Бо вона випромінює світло того Господа, якого бачить у глибині свого серця».

Насамкінець проповіді Блаженніщий Святослав побажав усім вірним та людям доброї волі світлої і радісної мандрівки в часі Великого посту. «Не змарнуйте його, бо цей час є особливим часом спілкування і зближення між Богом і людиною», – закликав він.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

You may also like...