Блаженніший Святослав у Вишгороді: “Ми зараз стоїмо перед цією іконою в особливий момент нашої історії”

Спаситель приходить до людини для того, щоб її підняти, дати їй силу, зцілити її, повернути її до повноти життя, здійснити всю її надію.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді під час Архиєрейської Божественної Літургії в неділю, 19 травня 2019 року, у рамках щорічної Всеукраїнської прощі до собору Вишгородської Богородиці. Маршрут прощі пролягав від Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві до собору Вишгородської Богородиці УГКЦ у Вишгороді.

“Ми зараз стоїмо перед цією іконою в особливий момент нашої історії. Завтра почнеться (як дехто вважає) новий етап історії незалежної України. Адже новий Президент прийде до влади: для когось – нова надія, а для когось, можливо, – це велика тривога і непевність. Мабуть, із вуст Богородиці сьогодні лунають слова: “Не надійтеся на синів людських, у них немає спасіння”. Лише та людина, яка вірить у Бога і яка плекає надію, має особистий доступ до воскреслого Христа й може уздоровити, надати світло і надію для народу й суспільства. Тому не від зміни лідерів у кабінетах України прийде надія для усіх нас. Надію можемо дати лише ми всі, як ті, що вірять у воскреслого Христа”, – переконаний духовний лідер греко-католиків.

За його словами, попри сучасний активний розвиток суспільства людина все одно часто відчуває себе самотньою й відкинутою, “не здатною бути джерелом надії, ані для себе, ані для свого ближнього”. Проте добра новина якраз полягає в тому, що джерело надії шукає нас.

“Бог є вірним джерелом надії для безнадійних, а також джерелом зцілення для хворих, воскресінням для померлих і повнотою життя для всіх тих, хто прагне повноти людського щастя”, – підкреслив архиєрей.

І згодом додав: “Це підняття й вставання розслабленого є предвісником самого Спасителя і начебто промовляє, що Христос воскрес саме для нас, – пояснює Слово Боже на сьогодні Блаженніший Святослав. – Ба більше, Христос воскрес, щоб узяти за руку кожного, хто очікує. Воскресіння само прийшло до того, хто Його чекає, хто Його потребує, хто на Нього сподівається. Христос підносить того чоловіка і наче показує, що не людина і навіть не ангели, а саме Творець першим робить крок назустріч своєму створінню”.

Нагадаємо, що Вишгородська святиня знаходиться на теренах Центральної України, де поступово відроджується Українська Греко-Католицька Церква. Цим відпустовим місцем в УГКЦ пропонують вірним відкрити духовність і християнську віру через призму нашого обряду.

Департамент інформації УГКЦ

You may also like...